MATERYAL 1 + ETKİNLİK
Görme duyusu: Büyüteç, kitap,
hesap makinesi, tetris, kol saati, masa saati, ayna.
Koku alma duyusu: Parfüm, krem,
kurutulmuş gül yaprakları, oje, kolonya.
Tat alma duyusu: Acı olarak sivri biber,
şekerli ve tuzlu olarak bisküvi, ekşi olarak yeşil zeytin.
Dokunma duyusu: Çeşitli
kumaş türleri(yumuşak, sert vb), kozalak, yün ip, diken.
İşitme duyusu: Walkman,
kulaklık, mp3.
Öncelikle
beş duyu organımızla ilgili olan malzemeleri çocukların görebileceği şekilde
sınıf içinde yerleştirelim. Ardından çocuklar malzemeler ortada kalacak
düzende, daire şeklinde otururlar.Yapılacak etkinlik hakkında çocuklara bilgi
verilir.Çocuklara her duyu organıyla ilgili resimler gösterip o duyu organıyla
ilgili kısa bilgiler verilir.Çocuklar ortadaki malzemelerden birer nesne
alırlar.Ayrıca işitme konusu ile ilgili olarak, çocuklara farklı türlerden
müzik dinletilir.Son olarak beş duyu organım adlı şaşırtmaca oyunu
oynanır.Karışık bir şekilde duyu organları söylenilir, çocuklar duyu
organlarını göstererek yönergeye uymaya çalışırlar. Şaşıran çocuklar oyundan
çıkarılarak diğer kalan çocuklarla oyun bu şekilde devam ettirilir.sonuç olarak
5 duyu organını gösteren bir tablo hazırlanır ve her bir duyu organının
karşısına, önceden hazırlanan duyu kartlarını çocukların yerleştirmelerini
istenir.
MATERYAL 2
MATERYAL 3+ETKİNLİK
KULLANILAN
ARAÇ VE GEREÇLER :
- Kürdan
- Limon suyu
- Acı biber suyu
- Tuzlu su
- Şekerli su
- 4 adet bardak
- Pamuk
- Yeterince su
DENEYİN YAPILIŞI :
- Kürdan
- Limon suyu
- Acı biber suyu
- Tuzlu su
- Şekerli su
- 4 adet bardak
- Pamuk
- Yeterince su
DENEYİN YAPILIŞI :
Kürdanın bir ucuna az
miktarda pamuk sarınız. Sonra ağzınızı temiz su ile çalkalayınız. Pamuklu
kürdanı şekerli suya batırarak dilinizin değişik yerlerine
dokundurunuz.
Nerelerde şekerli suyun
tadını en iyi algıladınız?
Her deneyin sonunda,
ağzınızı temiz su ile çalkalayıp sırasıyla hazırladığınız limon suyu, acı biber
suyu ve tuzlu su ile deneyi tekrarlayınız.
Yaptığınız her deneyin
sonucunda, dilinizdeki maddelerin tadını en çok algıladığınız tat alma
bölgeleri, şekilde gösterilen dilin tat alma bölgeleri ile aynı mı?
Karşılaştırınız.
Dilinizin üzeri kuru
iken bir adet küp şeker koyunuz, tadını alabiliyor musunuz?
MATERYAL 4
MATERYAL 4
MATERYAL 5
MATERYAL 6 + ETKİNLİK
KULLANILAN
ARAÇ VE GEREÇLER :
- 3 adet su bardağı
- Soğuk su
- Sıcak su
- Ilık su
- Soğuk su
- Sıcak su
- Ilık su
DENEYİN
YAPILIŞI :
Bardaklardan birine
soğuk su, diğerine ılık su, üçüncü bardağa da sıcak su (elimizi yakmayacak
şekilde) koyunuz. Bardakları ılık sulu bardak ortada olacak şekilde
yerleştiriniz. İşaret parmaklarınızdan birini soğuk suya,
diğerini de sıcak suya aynı anda batırınız. Parmaklarınızı bir süre
beklettikten sonra çekerek aynı anda ılık suya daldırınız.
Ilık suyun sıcaklığı her iki parmağınıza da aynı hissi
verdi mi?
Ilık suyun sıcaklığını işaret parmaklarınızdan
hangisinde sıcak, hangisinde soğuk hissettiniz? Nedenin tartışınız.
MATERYAL 7 + ETKİNLİK
MATERYAL 7 + ETKİNLİK
Yukarıdaki materyal diğer materyal ve deneyleri kapsayacak şekildedir ve bu
materyal kullanılarak beş duyu organımız adı altında bir etkinlik düzenlenecek
ve etkinlik şu şekilde gerçekleştirilecektir.
Araç ve gereçler: Beş duyu organımız materyali,limon,şeker,çiçek,radyo,mum,kibrit.
Süreç
Limon,şeker yediğimizde ağzımızda nasıl tat olur diye sorulur.
öğrencilerden birine limon yedirilir,ve tadının nasıl olduğu sorulur.
konuya giriş yaptıktan sonra beş duyu organımızın ne olduğu sorulur.
Tahtaya şekilleri çizilir ve altına adı yazılır.
Sırayla gösterilerek işlevleri anlatılır.
Defterlerine çizmelerini ve görevlerini yazmaları istenir.
Radyonun sesi açılır ve kulaklar kapatılır.sonuçları öğrencilere
anlattırılır.
öğrencilere bilmeceler sorulur( yukarıdaki beş duyu organımız materyali)
Biz biz idik biz idik,otuz iki kız idik (DİŞ)
Yarım kaşık duvara yapışık (KULAK)
Dünyayı görür birbirini göremez.
Değerlendirme:
1.Isıyı hangi organımızla hissederiz?
2.Görme görevini hangi organımız üstlenmiştir.
3.Portakalın kokusunu ne ile duyarsın?
4.Yemeğin sıcak mı soğuk mu olduğuna nasıl karar verirsin?
5.Arkadaşının çağırdığını nasıl duyuyorsun?
gibi sorular sorularak etkili öğrenme sağlanmış olur.
ÇALIŞMA YAPRAĞI
1. Aşağıdakilerden
hangisi kulağın kısımlarından değildir?
A)
Üzengi
B) Östaki borusu
C) Arka
oda
D) Örs
2. I. Ses dalgalarını
toplayıp kulağa iletir.
II. Tozları tutan salgı salgılar.
III. Uç kısmında kulak zarı bulunur.
Yukarıdaki bilgiler
kulağın hangi kısmı ile ilgilidir?
A) Kulak
yolu
B) Orta kulak
C) İç
kulak
D) Salyangoz
3.Dış ortamdan gelen
ses dalgalarının karşılaştığı ilk kısım hangisidir?
A) Kulak
zarı
B) Örs
C)
Üzengi
D) Östaki borusu
4.Östaki borusu
aşağıda verilen hangisi ile bağlantılıdır?
A) Yutak - İç kulak
B) Yutak - Orta kulak
C) Dış kulak - Orta
kulak
D) İç
kulak - Salyangoz
5.Çevremizdeki ses
dalgalarını toplayıp kulağın iç kısımlarına ileten yapı hangisidir?
A) Kulak memesi
B) Kulak kepçesi
C) Kulak zarı
D) Kulak
yolu
6.İşitme ile ilgili
olarak aşağıdakilerden hangisinde doğru sıralama yapılmıştır?
A) Kulak yolu-Kulak
zarı-Çekiç-Örs-Üzengi-İç kulak sıvısı - Beyin
B) Kulak zarı-Kulak
yolu-Çekiç-Örs--İşitme siniri-İç kulak sıvısı-Beyin
C) Kulak kepçesi-Kulak
zatı-Yarım daire kanalları-İç kulak sıvısı-salyangoz
D)
Çekiç-Örs-Üzengi-Yarım daire kanalları-İç kulak-Orta kulak-Beyin
7.Vücudumuzdaki
dengeyi aşağıdakilerden hangisi ile sağlarız?
A) Salyangoz
B) Yarım daire kanalları
C) Dalız
D) Üzengi
8.Aşağıdakilerden
hangisi yanlıştır?
A) Mikroplar ağızdan
girerek orta kulakta iltihaba yol açarlar.
B) Orta kulak
iltihabına sadece dış kulak yoluyla gelen mikroplar sebep olur.
C) Orta kulak iltihabı
tedavi edilmezse kulak zarı delinir.
D) Orta kulak iltihabı
çınlama ve ağrıya sebep olur.
9.Aşağıdakilerden
hangisi dile ait bilgilerden değildir?
A) Tat alma organıdır.
B) Yüzeyi pürüzsüzdür.
C) Kaslardan
yapılmıştır.
D) Tat alma cisimcikleri
vardır.
10.Dilin en uç kısmı
ile hangi tadı alırız?
A)
Ekşi
B) Tuzlu
C)
Acı
D) Tatl
1 - Duyu organları ...................
gelen .................. beyne iletir.
2
- İnsanda, ............, .............., .................., ............... ve
................... olmak üzere beş duyu organı vardır.
3
- Görme duyu organı ........... dür.
4
- Göz, dıştan içe doğru ............ bölümde incelenir.
5
- ..................., ..................... ve .................... gözün
bölümleridir.
6
- Kör nokta, sarı benek ..................... da bulunur.
7
- Görme sinir uçları ............ ................ ten başlar.
8
- Sarı beneğe görüntü ............. düşer.
9
- Göze ışık ........... ............... den geçerek girer.
10 -
Görüntü ağ tabakada, ............. ............ hariç her yerde oluşur.
DOĞRU -
YANLIŞ
( ) 1 -
Yüksek yapılı canlılarda çevreden gelen uyarıları alabilen organlara duyu
organları denir.
(
) 2 - Göz dıştan içe doğru üç tabakadan oluşur.
(
) 3 - Sert tabaka, damar tabaka ve sarı benek gözü oluşturan üç kısımdır.
(
) 4 - Görme sinir hücreleri sarı benekten başlar.
(
) 5 - Yakını görüp uzağı net göremeyen göz kusuruna miyopluk denir.
(
) 6 - Uzağı görüp yakını göremeyen göz kusuruna hipermetropluk denir.
(
) 7 - Şaşılık genetik bir göz kusurudur.
(
) 8 - İleri yaşlarda, göz merceğinin esnekliğini ve saydamlığını yitirmesiyle
katarakt oluşur.
(
) 9 - Kulak ses dalgalarını algılayan duyu organıdır.
(
)10 - Vücudumuzun en küçük kemikleri orta kulakta bulunur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder